מדוע צריך ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך מיועד לכל אדם המעוניין לדאוג לצרכיו ורכושו ככל ויאבד את כשירותו לעשות כן בכוחות עצמו. כמו כן, ייפוי הכוח מרבה למנוע סכסוכים משפחתיים ועימותים לא נעימים בקרב המשפחה בכל ענייני הרכוש, בשעה שהממנה מגדיר באופן מדויק מי ינהל את רכושו וכיצד עליו לעשות זאת. בעזרת ייפויי הכוח יכול הממנה, בעודו כשיר מבחינה משפטית, לדאוג שההחלטות שיתקבלו לגביו אם וכאשר יהיה לא כשיר יהיו תואמות לרצונותיו בעודו כשיר להחליט.
אילו תחומים ניתן לכלול בייפוי כוח מתמשך?
הממנה רשאי ליפה את כוחו בכל ענייניו האישיים, הרפואיים והרכושיים. בתחום האישי, לממונה יש סמכות רחבה הנוגעת בשלל עניינים יומיומיים של הממנה, לרבות תעסוקה, רווחה ועוד. לדוגמא: הממנה רשאי לציין בייפוי הכוח כי הוא אוסר על מיופה הכוח להוציאו מביתו לבית אבות. בתחום הרכוש, על מיופה הכוח מוטלת האחריות על כל נכסיו של הממנה וההתחייבויות שלו מול הגורמים השונים. חשוב לדעת, כי לא ניתן למנות אדם שהוכרז כפושט רגל בתור מיופה כוח לעניין רכושי. עוד יצוין כי בעניינים רכושיים בלבד, ניתן להחיל את ייפוי הכוח המתמשך באופן מיידי, גם במקרים בהם מייפה הכוח צלול בדעתו. בפן הרפואי, על ממונה אחריות גדולה על מיפה הכוח, שכן עליו לקבל החלטות בשלל ענייניו הרפואיים של הממנה, לרבות ביצוע ניתוחים או טיפולים רפואיים אחרים, אשפוזים ועוד.
אין הגבלה כמותית על מספר מיופי הכוח. כלומר, הממנה רשאי למנות מספר מיופי כוח במקביל ולחלק את תחומי האחריות שלהם ככל העולה על רוחו. בנוסף, ניתן למנות מיופה כוח חליפי אשר יכנס לנעלי מיופה הכוח בעת שהאחרון לא יהא כשיר לדאוג לענייניו של הממנה או ילך לעולמו. היתרון המרכזי באפשרויות אלו הוא הבטחת תוקפו של ייפוי הכוח וקיום רצונו של הממנה בעת שלא יהא כשיר לעשות כן.
מתי יכנס לתוקף?
ייפוי הכוח יחול באופן מידי כאשר מיפה הכוח, קרי הממנה, לא יהא כשיר לנהל את ענייניו באופן עצמאי, וזאת בהתאם לתנאים שציין בייפוי הכוח.
בהיעדר קביעה מפורשת אימתי ייכנס ייפוי הכוח לתוקף, קובע החוק כי ייפוי הכוח ייכנס לתוקף לאחר קביעת מומחה כי הממנה "אינו מסוגל להבין בדבר". החוק אינו קובע את זהות המומחה, אך על פי הפרקטיקה הרפואית המקובלת והנהוגה, אבחון מצבו הקוגניטיבי של מיפה הכוח יהא בסמכות של גורם מקצועי בלבד, כגון: פסיכיאטר, נוירולוג, גריאטר או פסיכו-גריאטר. כלומר, התנאי לתחילת הפעלתו של ייפוי הכוח הינו בדיקה ואישור של גורם מקצועי כי מייפה הכוח אינו צלול בדעתו.
כיצד מבצעים ייפוי כוח מתמשך?
עריכת ייפוי כוח מתמשך הינה בסמכות עורך דין שהוסמך לכך ע"י האפוטרופוס הכללי, בלבד. בשלב ראשון, על עורך הדין לזהות כי מייפה הכוח הינו צלול בדעתו ומבין את משמעות ייפוי הכוח המתמשך והשלכותיו. לעיתים, עורך הדין יבקש תיעוד רפואי המעיד כי מצבו הקוגניטיבי של מייפה הכוח תקין, לכן מומלץ לערוך בדיקה קוגניטיבית לפני הפניה לעורך הדין. חל איסור כי לעורך הדין יהיה כל עניין אישי בייפוי הכוח לשם מניעת ניגוד עניינים. לאחר השלב המקדמי, מיפה הכוח ממלא עם עורך הדין את פרטיו ואת הפרטים הרלבנטיים אודות המינוי, לרבות, פרטי הממונה, הנושאים בהם יחול ייפוי הכוח ועוד.
לאחר מילוי הפרטים, נדרש עורך הדין להיפגש עם הממנה ומיופי הכוח, לעבור על הפרטים, ליתן הסברים על המשמעויות השונות בייפוי הכוח, החובות והזכויות ולאמת את חתימות הצדדים.
בהמשך, על עורך הדין להגיש את המסמכים לאישור האפוטרופוס הכללי (האישור הינו על פרטים טכניים בלבד), אם כי ניתן לעשות כן לבד. כעבור מספר ימים מיום ההגשה, האפוטרופוס הכללי מאשר את ייפוי הכוח, והתהליך מושלם.