4 טיפים חיוניים בדרך למימוש זכויות

Getty Images: VukasS

לא פעם קשישים וחולים סיעודיים ובני משפחותיהם אינם מודעים לזכויות המגיעות להם. עו"ד רפאל אלמוג עם 4 טיפים שביכולתם לסייע מהותית לבני משפחה מטפלים להגיע לתהליך מוכנים

במשך השנים הרבות בהן אני מלווה קשישים וחולים סיעודיים בדרך למיצוי זכויותיהם, אני נדהם לגלות, בכל פעם מחדש, עד כמה הם אינם מודעים לזכויותיהם ולזכויות בני משפחתם. בשונה מתחומים רבים בהם הזכויות מוענקות אוטומטית לאדם מתוקף שיוך לקבוצה, כמו למשל קצבת ילדים, זכויות בגיל השלישי אינן מוענקות אוטומטית, אלא מחייבות פעולה אקטיבית מצד החולה או יקירו, הכוללת תביעת הזכות והוכחתה.

הנה ארבעה טיפים שחשוב לי שתכירו כבר בתחילת הדרך, משום שביכולתם להגדיל משמעותית את הסיכוי שלכם לקבל את הזכויות המגיעות לכם.

טיפ 1: בירור המצב הקוגניטיבי

בירור קוגניטיבי עורכים בעזרת רופא מומחה, לרוב נוירולוג. זהו בירור חשוב שנועד לבחון אם יש פגיעה בתפקוד המוח שעשויה למנוע מיקיריכם לדאוג לענייניהם הגופניים והכספיים בשיקול דעת ומתוך הבנת המצב.

אם הבדיקה הרפואית חיובית ויקירכם נמצא מסוגל לדאוג לענייניו ולקבל החלטה מתוך רצון חופשי ומלא, מומלץ לבחון אפשרות של עריכת ייפוי כוח מתמשך. מדובר בכלי משפטי שנכנס לתוקף באפריל 2017 וחולל שינוי דרמטי. הוא מאפשר לאדם בגיר צלול וכשיר משפטית לקבוע מי יהיה אמון על גורלו הרפואי והממוני כשלא יוכל לעשות זאת בעצמו. בהיעדר ייפוי כוח מתמשך, ייתכן ולא יהיה מנוס בבוא העת ממינוי אפוטרופוס, הליך בירוקרטי מורכב ומייגע בפני עצמו. אם הבדיקה שלילית זה הזמן להתחיל להיערך לתהליך מיצוי הזכויות של יקירכם.  

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

ייפויי כוח כשעוד ניתן יחסוך את הליך האפוטרופסות אם חלילה יגע
ייפויי כוח כשעוד ניתן יחסוך את הליך האפוטרופסות אם חלילה יגע Getty Images: kali9

טיפ 2: איסוף מסמכים רפואיים

התיעוד הרפואי הוא כלי מרכזי במאבק למימוש זכויות. בלי תיעוד רפואי, קשה להוכיח את זכאות יקירכם למרבית הזכויות. התיעוד חיוני עוד יותר במקרים בהם הזכאות רטרואקטיבית. חשוב לדעת, כי על פי חוק זכויות החולה, זכאי אדם לקבל העתק מלא מהרשומה הרפואית אודותיו. בכל מקרה מומלץ ביותר לרכז את כל המסמכים שיש בידכם ולנסות להשיג מהקופה, או ממומחים פרטיים אם פניתם אליהם, את המסמכים החסרים.

טיפ 3: עריכת פרוטוקול רפואי

עם קבלת התיעוד הרפואי, יש לסדרו לפי סדר כרונולוגי, ולהשאיר אך ורק תיעוד ששופך אור על הזכות שבמחלוקת. את המסמכים שלא משרתים את העניין, צריך להוציא. כדאי לכתוב על גבי דף נייר את הנקודות החשובות בהתפתחות המצב הרפואי (כמו: אבחון, הערכות תלות, מגבלות רפואיות, רשימת תרופות ולמה נועדו ועוד). הפרוטוקול יסייע לכם ולגורם הרפואי הבודק במעמד הבדיקה. 

טיפ 4 ואחרון: איסוף מסמכי ביטוח

כולנו נוהגים לרכוש מוצרי ביטוח ולשכוח מהם. בגלל זה יכול מאוד להיות שיקיריכם רכשו כיסוי ביטוחי כזה או אחר, כמו למשל ביטוח סיעודי, שעשוי לשפר פלאים את איכות חייהם בוודאי בתקופה זו ולסייע לא מעט גם לבני המשפחה המטפלים. על מנת שלא לאבד חלילה וחס זכות הקיימת בפוליסה, מומלץ לאסוף את כל תיק הביטוח של יקירכם, בעזרת סוכן הביטוח, אתרי משרד האוצר, דו"חות שנשלחים הביתה, וכל אמצעי תשלום המצביע על תשלום לתאגיד ביטוח כזה או אחר.

עכשיו, אחרי שהשלמתם את ביצוע הפעולות האלה, אפשר סוף סוף לצאת לדרך ולממש את הזכויות המגיעות לכם. 

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ