כל מה שצריך לדעת על קבלת רישיון לשימוש בקנביס רפואי
כשהילה אובחנה כחולת קרוהן היא קיבלה מרשמים לסוגים שונים של תרופות – חלקם עבדו יותר וחלקם פחות, אבל אחרי כמה שנים שבהן לא הצליחה להגיע להפוגה (רמיסיה) היא החליטה לנסות להיעזר בקנביס רפואי. הילה היא רק אחת מאלפי חולים בישראל שהחליטו לנסות קנביס רפואי לצורך טיפול במצבים רפואיים שונים אחרי שחשו שהטיפול התרופתי לא סייע להם.
עבור רבים, התהליך לקבלת רישיון לשימוש בקנביס רפואי נשמע מסובך ואף מרתיע, אך על פי רוב הדבר נובע מחוסר ידיעה והיכרות עם הנהלים. השלבים העיקריים בתהליך כוללים:
- הגשת הבקשה – אם אתם מעוניינים להיעזר בטיפול באמצעות קנביס רפואי, על רופא.ה מומחה המטפל.ת בכם במחלה הרלוונטית להגיש למשרד הבריאות עבורכם בקשה לרישיון שימוש והחזקה של קנביס רפואי.
- בחינת הבקשה – הבקשה שהוגשה בידי הרופא.ה נבחנת ביחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות (יק״ר) על פי ההתוויות והקריטריונים הרלוונטיים למצב הרפואי שלכם - אלה השיקולים שיכריעו האם לאשר את הבקשה או לדחות אותה.
- הודעה על אישור או דחייה של הבקשה – אם בקשתכם אושרה, יונפק עבורכם רישיון להחזקה ושימוש בקנביס רפואי. במקרה שבו בקשתכם נדחתה תקבלו הודעה בהתאם.
עוד כמה דברים שכדאי לדעת:
אפשר להנפיק רישיון שימוש והחזקה של קנביס רפואי רק להתוויות המאושרות בארץ.
נוהל 106 – רישיונות לשימוש בקנביס של משרד הבריאות הוא המפרט ומכתיב את הקריטריונים לקבלת רישיון שימוש בקנביס רפואי. אם אינכם עונים על הקריטריונים בנוהל 106 - ניתן להגיש בקשה לשימוש בקנביס רפואי רק במקרים חריגים. הדיון באותם מקרים ייעשה בתנאי שהבקשה נתמכת על ידי מנהל המרפאה וכוללת נימוק מפורט מטעמו מדוע יש להעניק לכם את האישור החריג.
ניתן לקצר את תהליך קבלת הרישיון לשימוש בקנביס רפואי.
היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות (יק״ר) מעניקה לחלק מהרופאים והרופאות בישראל הסמכה ובכך מאפשרת להם להנפיק רישיון לקנביס רפואי בעצמם. במקרה שכזה, שבו הרופא.ה עבר את אותה הסמכה וחושב.ת שהטיפול בקנביס רפואי יתאים לכם – הרישיון ניתן במהירות וללא צורך בפנייה פרטנית למשרד הבריאות. לאחר קבלת הרישיון תוכלו לגשת לאחד מבתי המרקחת המורשים ולרכוש את הקנביס הרפואי. רשימת הרופאים המוסמכים להנפיק רישיון לקנביס רפואי נמצאת באתר משרד הבריאות. מומלץ לבדוק מראש האם הרופא או הרופאה שאתם הולכים אליהם אכן מוסמכים להנפיק את הרישיון ובכך לקצר את התהליך.
רופא המשפחה לא יכול להגיש בקשה לקבלת רישיון או חידושו, ולא לשינוי מינון
כל האמור לגבי הנפקת רישיון לשימוש בקנביס רפואי או חידושו מתייחס רק לרופאים מומחים בתחום המחלה שעבורה מומלץ השימוש בקנביס רפואי. רופאי המשפחה לא נכללים בהגדרה זו, ולכן הם אינם יכולים להעניק לכם את רישיון השימוש, לחדש רישיון ישן או לשנות את המינון שאתם מקבלים. כך לדוגמה, אם אתם סובלים ממחלת מעי דלקתית יש צורך להגיש את הבקשה דרך גסטרואנטרולוג.ית, במקרה של חולי טרשת נפוצה - הגשת הבקשה לרישיון צריכה להיעשות דרך נוירולוג.ית, ובקשה עבור חולים פסיכיאטרים תיעשה בידי הפסיכיאטר.ית המטפל.ת.
הגשה מקוונת של הבקשה לרישיון – הכינו את המסמכים.
הבקשה לקבלת רישיון מהיחידה לקנביס רפואי מוגשת בצורה מקוונת, והיא כוללת מילוי שאלון מפורט על מצבכם הרפואי – הגופני והנפשי. לכן, לטובת הגשת הבקשה בעזרת הרופא המומחה מומלץ להצטייד מראש בתיעוד רפואי קודם, כגון סיכומי ביקור או בדיקות, וכל מסמך רפואי רלוונטי אחר.
כדאי לוודא שמספר הנייד שלכם מופיע בבקשה.
לאחר שהמלצת הרופא.ה תיקלט במשרד הבריאות תקבלו הודעת טקסט לטלפון (SMS) על כך הבקשה נקלטה. לכן, מומלץ בחום לוודא שמספר הנייד שלכם מעודכן בבקשה.
אין "קיצורי דרך" ברפואה פרטית.
נכון להיום, רק רופאים במערכת הציבורית מוסמכים להנפיק רישיון להחזקה ושימוש בקנביס רפואי במסלול המקוצר ("על המקום"), והדבר לא מתאפשר במסגרת שירותי רפואה פרטית או בביקור פרטי אצל המומחה. יחד עם זאת, אם אתם מטופלים במסגרת פרטית בידי רופא.ה מומחה.ית אפשר להגיש בקשה מקוונת למשרד הבריאות לקבלת הרישיון. חולים אונקולוגים יכולים לקבל את השירות להנפקת רישיון השימוש וההחזקה במסגרת המחלקה שבה הם מטופלים או מאושפזים (בבתי החולים שמאפשרים זאת).
דחו את בקשתכם לקנביס רפואי? אפשר לערער.
אם הגשתם בקשה להחזקה ולשימוש בקנביס רפואי ובקשתכם נדחתה יש לכם האפשרות לערער על כך ולבקש דיון חוזר. את בקשת הערר תצטרכו להגיש דרך הרופא.ה המטפל.ת, ולצורך הגשתה עליכם לצרף מידע רפואי עדכני על מצבכם לצד דו״ח המפרט אילו תרופות נופקו עבורכם בשנה האחרונה מבית המרקחת או מקופת החולים. אפשר להגיש את הערר באמצעות ערוצי הקשר של יק"ר:
בדואר האלקטרוני - yakar.metupalim@moh.gov.il
באמצעות פקס - 02-6474810
בדואר – עבור היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות
לאחר הדיון בערעור תישלח הודעה אליכם ואל הרופא/ה המטפל/ת שהגיש/ה את הבקשה עבורכם. אם הערר צלח והבקשה מאושרת - יונפק לכם רישיון להחזקה ושימוש בקנביס רפואי שיועבר ישירות לדואר האלקטרוני שלכם ולרופא/ה המטפל/ת.
קיבלתם אישור – איפה אפשר לקנות את הקנביס הרפואי?
לא כל בתי המרחקת בישראל מורשים להחזיק בקנביס רפואי ולמכור אותו למטופלים. בתי המרקחת נדרשים לשם כך להכשרה מתאימה בתחומי האחזקה, הרישום, הניפוק של קנביס רפואי, והכשרה כיצד להדריך מטופלים על דרכי השימוש בתכשירי קנביס. רשימת בתי המרקחת המורשים לכך מופיעה באתר משרד הבריאות, והיא כוללת את המקומות שבהם ניתן לרכוש קנביס רפואי או להזמינו במשלוח עד הבית.
*אין באמור במאמר זה בכדי להוות המלצה ו/או ייעוץ רפואי. למידע נוסף יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת