שוב עלה לו החום?! על מחלות החורף בתינוקות וילדים
האם ילדים נדבקים יותר בגן מאשר בבית? מה ההבדל בין נגיף לחיידק? מהן מחלות החורף הנפוצות? ואיך מגנים מפניהן? ד״ר שמואל גור, מומחה ברפואת ילדים יותר מ־30 שנה, מוסמך ברפואה סינית ומנהל מרכז בריאות הילד כפר סבא, משיב לשאלות שמטרידות הורים לקטנטנים
בימי החורף, לעיתים נדמה שרוב הזמן הקטנטנים שלנו בכלל לא נמצאים בגן אלא בבית עם עוד אירוע חום. והאמת? לא רחוקה משם בכלל. רופא הילדים ד"ר שמואל גור, מנהל מרכז בריאות הילד בכפר סבא ומוסמך ברפואה סינית, מסביר כי ילדים בשנתיים הראשונות לחייהם חווים כ־12 אירועי חום בכל שנה. "מחקר שביקש להשוות בין מספר ימי המחלה שמוציאים הורים לילדים שהולכים לגן לעומת ילדים שנשארים בבית באותו גיל, הגיע לממצאים די מפתיעים – מספר ימי המחלה בשתי הקבוצות היה זהה!", מסביר ד"ר גור. "מה שכן היה שונה הוא הפיזור של ימי המחלה – בקרב הילדים שהולכים לגן, כל ימי המחלה היו מרוכזים בשלושה חודשים, בעוד שבקבוצה השנייה, הם התפזרו באופן שווה בין כל חודשי השנה. נראה כי ילדים שהולכים לגן ומבלים שעות ארוכות עם 30 או 40 ילדים אחרים בחלל סגור, סיכוייהם לפגוש את הווירוס הבא שעוד לא פגשו בו עד היום גבוה יותר. רוב המחלות בילדי גן יופיעו סביב החודשים נובמבר ועד פברואר, ואין ספק שאלו שלושה חודשים מתישים מאוד עבור ההורים".
זה חיידק או וירוס?!
גם חיידקים (בחלקם) וגם וירוסים (ובעברית 'נגיפים') הם יצורים מיקרוסקופיים שיכולים לגרום למחלות, אך מה ההבדל ביניהם? "בעוד שהחיידק הוא אורגניזם עצמאי, כלומר אינו תלוי בתא אנושי כדי להתרבות, הנגיף אינו יכול להתרבות מחוץ לתא האנושי. הם נבדלים גם במבנה, בגודלם ובמטען הגנטי [וירוס מורכב מחומר גנטי (DNA או (RNA העטוף בחלבון ואילו חיידק הוא ייצור חד-תאי שבו גם DNA וגם RNA]", מסביר ד"ר גור. מחלות החורף השכיחות בילדים הן מחלות המועברות על ידי דרכי הנשימה ותוקפות את דרכי הנשימה, לרוב כתוצאה מזיהומים ויראליים. כך למשל הנזלת הפשוטה והמוכרת, דלקת בסינוסים, דלקת בדרכי הנשימה ודלקות אוזניים.
דלקת ריאות היא מהמחלות שיותר מפחידות הורים, שכן בעבר היה מדובר במחלה שנחשבה לחמורה ולא אחת לקטלנית. בזכות אמצעי האבחון והטיפול היום המציאות שונה לחלוטין, ובכל מקרה, כפי שטוען ד"ר גור, לא כל שיעול מצביע על דלקת ריאות חמורה. "רק מיעוט מהמקרים של מחלות חורף המלוות בשיעול יהיו של דלקת ריאות חיידקית. לרוב מדובר יהיה בדלקת נגיפית והיא תהיה מלווה בכל אותם תסמינים של נזלת, התקררות, שיעול ועיניים אדומות. במקרים אלו הטיפול יהיה טיפול להורדת חום בילדים בתרופות שמכילות פראצטמול או איבופרופן". דלקת ריאות מאובחנת על סמך האזנה לריאות וניסיון לאתר ממצאים שמאפיינים דלקת ריאות. "נשימה אופיינית לדלקת ריאות בילדים נשמעת כמעין שיעול קטוע ויבש, והיא מסמנת שהילד מנסה להעלות לחץ בתוך הריאה כדי לשמור על דרכי האוויר בריאות פתוחות. צילומי חזה באמצעות רנטגן אינם משמשים ככלי אבחוני אלא מסייעים לרופא להגדיר את הדלקת, מיקומה וחומרתה. במקרה של דלקת ריאות חיידקית, טיפול אנטיביוטי יכול לסייע".
מחלה נוספת שטורדת את מנוחת ההורים היא דלקת גרון, שלרוב מופיעה בילדים גדולים יותר. אם אינכם בטוחים האם מדובר בדלקת, פשוט הקשיבו לקולם: "אחד מהסימנים שיכולים לסייע להבין האם הילד סובל מדלקת גרון הוא מה שמכונה אצלנו קול 'תפוח אדמה', כלומר כשהילד מדבר זה נשמע כאילו הוא מחזיק בפה תפוח אדמה חם. ישנם קריטריונים שונים כדי לקבוע לפיהם האם מדובר בדלקת חיידקית או נגיפית, אך היום אנחנו משתמשים במשטח גרון מהיר שמספק מידית את התשובה. אם אין כזה בהישג יד, יש סימנים אחרים שיכולים להצביע על מקור הדלקת, ובעיקר – כשהדלקת מלווה בנזלת, שיעול וכיוצא באלה במשך שלושה או ארבעה ימים, כנראה מדובר בזיהום נגיפי. דלקת גרון חיידקית לרוב תבוא לידי ביטוי בחום גבוה וכאב בלבד. אם נבקש מהילד לפתוח את הפה, נזהה את השקדים המלאים במוגלה ואת הבלוטות, שמעידות כי מדובר בדלקת גרון חיידקית, ושם המקום לתת טיפול אנטיביוטי".
"תלבש משהו, שלא תצטנן לי"
איך בכל זאת שומרים על הילדים מפני מחלות החורף, והאם קור אכן יכול לגרום לילדים להיות חולים? לד"ר גור תשובה מפתיעה: "על פי הרפואה הסינית, המחולל העיקרי של מחלות חורף הוא חשיפה לקור. אך גם ברפואה הקונבנציונאלית יש לכך תימוכין. לאחרונה פורסם מחקר בכתב העת המוביל 'ניו אינגלנד' שניסה לבדוק מהי השפעת הטמפרטורה על התחלואה, ונמצא קשר לתנגודת החיסונית של ריריות האף, כלומר נמצא כי הנוגדנים שנמצאים בריריות האף ואמורים למנוע כניסה של זיהומים לגוף, עבדו פחות טוב בקרב ילדים שנחשפו לטמפרטורות קרות יותר".
חוץ מלהתלבש היטב בימים הקרים, ד"ר גור ממליץ בראש ובראשונה לחסן את הילדים בחיסון העונתי נגד שפעת. "לצד חיסוני שפעת, חשוב כמובן לשמור על חללים מאווררים, על תזונה טובה ופעילות גופנית – כל אלו תורמים לשמירה על מערכת חיסונית טובה". ויטמין C, אגב, שמוכר כמגן מפני מחלות החורף, עדיין לא הוכח ככזה באופן חד-משמעי. "נעשתה עבודה מחקרית רבה וסקירות ספרותיות שבדקו את הנושא, ולאחרונה יצאה מטא־אנליזה שבחנה את כל המחקרים הללו, והיא לא מצאה כל ראייה שתומכת באופן משמעותי ביתרון של ויטמין C במניעת מחלות".
בסופו של דבר, כנראה שאין דרך מושלמת להבטיח שהילדים לא ידבקו במחלות החורף, אבל מה שבטוח הוא שבסופו של דבר האביב יגיע, החורף יסתלק ואתו גם כל אותם חיידקים ונגיפים, לפחות עד החורף הבא...